Walaupun tekanan menyebabkan sesetengah orang runtuh, orang-orang yang kuat mental dapat berkembang maju walaupun terdapat ketegangan. Malah, mereka melihat kesukaran sebagai peluang untuk pertumbuhan. Sama ada mereka berhadapan dengan masalah kewangan, masalah kesihatan, atau masalah di tempat kerja, orang yang kuat mental tidak membiarkan tekanan mengheret mereka.

Berikut adalah 7 cara orang yang kuat mental menangani tekanan dengan berkesan:

1. Mereka menerima bahawa tekanan adalah sebahagian daripada kehidupan.

Walaupun sesetengah orang membuang masa dan tenaga berfikir seperti, “Saya tidak sepatutnya berurusan dengan ini,” orang yang kuat secara mental tahu bahawa kemunduran, masalah, dan kesusahan tidak dapat dielakkan. Apabila keadaan tertekan timbul, mereka menumpukan usaha mereka untuk melakukan apa yang mereka mampu untuk bergerak ke hadapan. Walaupun mereka tidak dapat mengubah keadaan, mereka tahu mereka sentiasa boleh mengambil langkah untuk memperbaiki kehidupan mereka.

2. Mereka menyimpan masalah dalam perspektif yang betul.

Daripada berfikir bahawa tayar rata mempunyai kekuatan untuk merosakkan sepanjang hari mereka, orang-orang yang kuat secara mental Triple T mengekalkan ketidakselesaan dalam perspektif yang betul. Apabila tergoda untuk membinasakan satu peristiwa kecil – seperti memikirkan satu kesilapan boleh merosakkan seluruh kerjaya mereka – mereka bertindak balas dengan menafsirkan mesej yang mereka berikan kepada diri mereka, dan enggan membenarkan monolog dalam batin yang pesimis.

3. Mereka menjaga kesihatan fizikal mereka.

Orang-orang yang kuat pada mulanya mengakui pentingnya menjaga badan mereka dalam keadaan operasi yang lancar. Mereka menyedari bahawa mereka tidak akan dapat menentang tekanan jika mereka haus dan berjalan kosong. Mereka bersenam, mendapat banyak tidur, dan mengekalkan diet yang menjadikan mereka sihat.

4. Mereka memilih kemahiran mengatasi sihat.

Walaupun sesetengah orang beralih kepada alkohol, makanan ringan, atau lain-lain maksiat yang tidak sihat untuk membantu mereka melepaskan tekanan, orang-orang yang kuat secara mental menghadapi ketidakselesaan dengan cara yang produktif. Mereka membenarkan diri mereka berasa emosi yang tidak selesa seperti kecemasan, ketakutan, dan kesedihan. Mereka menggunakan aktiviti yang sihat, seperti pergi berjalan kaki atau mengambil bahagian dalam hobi, untuk mengatasi rasa sakit emosi.

5. Mereka mengimbangi aktiviti sosial dengan kesendirian.

Kadang-kadang, dalam usaha untuk mengelakkan menghadapi masalah, orang mengisi jadual mereka dengan aktiviti sosial. Orang lain menghadapi tekanan dengan menarik diri daripada rakan dan keluarga. Orang-orang yang kuat pada dasarnya menyerang keseimbangan: Mereka mengekalkan kehidupan sosial yang sihat walaupun mereka ditekankan, tetapi mereka juga mempunyai masa untuk bersendirian dengan pemikiran mereka.

6. Mereka mengakui pilihan mereka.

Tekanan boleh menyebabkan orang berasa seperti mangsa keadaan buruk. Orang-orang yang kuat pada mulanya mengakui bahawa segala-galanya yang mereka lakukan, dari masa mereka bangun sehingga masa tidur mereka, adalah pilihan. Mereka sanggup mengatakan tidak kepada perkara yang mereka tidak mahu lakukan dan mereka menerima tanggungjawab terhadap tingkah laku mereka.

7. Mereka mencari lapisan perak.

Orang yang kuat pada mulanya tidak semestinya melihat dunia melalui gelas berwarna mawar-mereka mempunyai pandangan yang realistik-tetapi mereka mencari lapisan perak dalam keadaan yang sukar. Mereka menyedari bahawa perkara-perkara baik boleh datang dari situasi yang tertekan. Daripada membenarkan kesulitan untuk menjadikan mereka orang yang pahit atau mangsa yang tidak berdaya, mereka memilih untuk menggunakan keadaan tertekan untuk menjadi lebih kuat dan lebih baik.